Inkeri Sundberg

Mitä perinnöksi lapsillemme?

Somero on lähes kaikkea sitä, mitä lapset ja nuoret kaupungilta tarvitsevat. Meillä on ensiluokkaista varhaiskasvatusta ja perusopetusta sekä meiltä löytyy myös kansallisesti kilpailukykyinen lukio. Somerolla voi myös harrastaa miltein mitä tahansa. Kaikki on siis hyvällä tolalla turvallisesta elinympäristöstä lähtien. Mutta entä huomenna? Entä seuraavan sukupolven lapset? Mitä meillä on heille tarjota?

Jos jostakin olen tulevaisuuden osalta huolissani, on se ympäristö ja ilmasto-olosuhteet, jotka omille lapsillemme jätämme. Koko ihmiskuntaa uhkaava ilmastonmuutos on jo ovella ja silti elämme kuin emme kuulisi sen kellon soittoja. Ymmärrämmekö todella ilmastonmuutoksen aiheuttamat kestämättömät seuraukset? Nyt jos koskaan on tehtävä totaalinen suunnanmuutos.

Joku pohtii, mitä pieni Somero voisi tehdä. On helppoa sysätä vastuu muille ja toivoa, että isommat hartiat hoitavat homman kotiin. Someron kaupunki on vuonna 2015 hyväksynyt ilmasto-ohjeman, joka sisältää hyviä tavoitteita, mutta kunnianhimoa saisi olla rutkasti lisää. Nämä ilmastotalkoot tarvitsevat rahaa ja resursseja, mutta ennen kaikkea poliittista tahtotilaa.

Nyt on pyrittävä systemaattisesti tekemään muutoksia ympäristömme hyväksi. Ensimmäisenä Someron kaupungin on tehtävä selkeät tavoitteet, kuinka Somero siirtyy käyttämään tulevaisuudessa 100% uusiutuvaa energiaa. Uusiutuvan energian käyttö ei vain vähennä merkittävästi päästöjä, vaan myös tuo Suomeen uusia työpaikkoja, parantaa energiaomavaraisuutta ja näin myös kansallista turvallisuutta. Lisäksi Someron kaupungin on pohdittava, miten kotitalouksia voitaisiin tukea lisäämään omavaraista sähköä, kuten aurinkopaneelien käyttöönottoa. Maatalouspitäjänä meidän tulisi myös suunnata katseemme maatiloihin ja tukea heitä tuottamaan sähköä biopolttoaineilla.

Kysymys kuuluu olemmeko valmiit tekemään ratkaisut ja löytämään resurssit ilmaston suojelemiseksi? Millaisen perinnön jätämme lapsillemme? Otammeko kantaaksemme sen osan vastuuta, joka meille kuuluu? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat